Presa.ro - Stiri si presa din judetul Maramures

Daca doriti sa schimbati ordinea categoriilor, mergeti la categoria dorita, trageti de aceasta cu mouse-ul si plasati-o pe pozitia pe care doriti sa fie afisata.

Presa din judetul...
Autentificare
 
Curs valutar 16.07.2018
Recomandari
Adauga publicatie in aceasta coloana
Adauga propriul feed RSS Adauga feed din director
Adauga propriul tau feed RSS
(exemplu: http://site.com/feed.xml)

Introduceti link-ul publicatiei si apasati adauga:

Feed-ul RSS se incarca feed-ul rss se incarca...
 • Mobila office, tot mai prezenta in locuinte
  Mediul de lucru pe care il are un angajat ii influenteaza mult randamentul pe care acesta il ofera, de aceea este foarte important ca angajatorul sa ii creeze cele mai bune conditii de munca. Pe langa climatul linistit, curat si prietenesc, e important sa existe si o mobila office care sa satisfaca nevoile de confort ale angajatului, asa cum e mobila vento.   Mobila birou este tot mai solicitata acasa   Mobila birou nu este solicitata doar in mediul office, ci si acasa. Asta se intampla deoarece traim vremuri care schimba tot mai mult conceptia clasica despre munca. Se constata cresterea numarului persoanelor care aleg sa lucreze de acasa, dovedindu-se ca sunt multe avantaje ale acestei optiuni de a munci.
 • Cupa Maramuresului la tenis de camp
  Pe parcursul mai multor zile au avut loc meciurile din cadrul competiției dotate cu "Cupa Maramureșului ". Au participat un număr foarte mare de tenismeni ce au fost repartizați pe mai multe categorii de vârstă începând de la copii și juniori pana la seniori. La primele categorii sau evidențiat : Dulugea Razvan, Maier Alexandru, Petrovan Alexandru, Hritu Vlad, Mesaros Mark, Nistor Cristopher, Maier Razvan, Tivadar Alessandro, Oros Carla, Roșu Alexia, Rusneac Vanessa, Codrea Nicola  și alții. La seniori competiția s-a desfasurat in proba de dublu pe doua categorii: sub 100 ani și peste 100 ani. La categoria peste 100 ani locul l a revenit dublului Ardelean Ioan/Ster Romulus urmați de Csillik Zoltan / Monlar Csaby și de perechea Stefan Menandru /Sebesteyn Vasile. La categoria sub 100 ani concursul a fost câștigat de GavallerAdrian /Costin Marius care au dispus în finala după un meci atractiv de dublul Szollosy Gheorghe /Star Rudy. Locurile lll au fost ocupate de perechile Csillik Zoltan/Muntean Kristen și de Lenghel Adrian /Timiș Silviu.
 • Proiectul ”Primul ghiozdan” continuă în județul Maramureș și în anul școlar 2018 - 2019
  În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean desfășurată vineri, 13 iulie 2018, aleșii județeni au votat, în unanimitate, continuarea proiectului ”Primul ghiozdan” la nivelul județului Maramureș. Demarat cu un an în urmă la o amploare atât de mare, proiectul a fost inițiat, de mai mulți ani, de actualul consilier județean Liliana Moga. Proiectul a fost implementat la nivel județean în vara anului 2017, iar pentru anul școlar 2018 – 2019, acesta va continua printr-un parteneriat de cooperare încheiat între Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean și unitățile administrativ-teritoriale din Maramureș, întreaga finanțare fiind asigurată de instituția județeană. Președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a arătat că acest proiect este unul extrem de important și, investind în educație, instituția județeană investește în viitorul copiilor Maramureșului. ”Am început anul trecut cu acest proiect care a fost extrem de bine primit atât în școli, cât și de către maramureșeni, în special în zona rurală. Este un proiect frumos, care prevede ca fiecare copil care merge în clasa O să primească un ghiozdan echipat pentru școală. Consiliul Județean susține financiar acest proiect, deoarece este destul de greu pentru unele UAT-uri să îl cofinanțeze, iar pentru instituția pe care o reprezentăm nu este un efort financiar mare. Mai mult, elevii care încep primul an de școală în toamna anului 2018, în Maramureș, reprezintă un număr similar cu cel de anul trecut”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
 • Şoferii care filmează în timp ce conduc riscă să îşi piardă permisul auto
  Folosirea telefoanelor mobile în timp ce ne aflăm la volan este o practică din ce în ce mai des întâlnită, iar din această cauză pe şoselele din România încep să fie înregistrate accidente din ce în ce mai grave. Tocmai de aceea, parlamentarii s-au gândit să schimbe legea, astfel de obiceiuri urmând a fi aspru sancţionate. Şoferii care folosesc telefonul mobil pentru a posta pe reţelele de socializare diferite filmări sau fotografii riscă să fie amendaţi, potrivit unei propuneri legislative pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Propunerea a fost înregistrată la Senat zilele trecute, iar pentru a putea fi pusă în aplicare trebuie să treacă de Parlament, iar de aici mai departe către promulgare la Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial. Mai mult, conform aceleiaşi propuneri legislative, dacă din cauza acelei filmări ceilalţi conducători auto sunt puşi în pericol, şoferii pot rămâne fără permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. “Din moment ce în forma actuală a legii este sancţionat conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip “hands-free”, aceeaşi sancţiune contravenţională trebuie să o suporte conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, care foloseşte mijloace tehnice de înregistrare în timpul conducerii, cu excepţia acelor dispozitive de tip “mâini libere”. 
 • Deficit de personal medical în Maramureş
  O comună din Maramureş nu are medic de familie. În comuna Băseşti, asistenţa medicală este asigurată de personalul medical din localităţile limitrofe. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş (DSP), Rareş Pop spune că e destul de greu de acoperit segmentul de medicină de familie în comunităţile din Maramureş. În prezent, la nivel judeţean “asistenţa medicală primară este asigurată de 254 de cabinete de medicină de familie şi 11 centre de permanenţă. S-a reuşit cu destulă greutate atragerea unor medici de familie în comunităţi care nu aveau acoperit segmentul de medicină generală printr-un medic de familie. Este destul de greu pentru medicii care aplică pentru a intra în cadrul contractual cu Casa de Asigurări de Sănătate şi a intra într-o comunitate pentru a-şi furniza serviciile medicale. Aici intervine distanţa, slaba dotare a cabinetelor de medicină, însă există primari care au insistat cu ardoare şi au reuşit să-şi atragă medici în comunităţile pe care le reprezintă”, a punctat Rareş Pop. Pe de altă parte, oficialii DSP Maramureş au arătat că deficit de personal medical se înregistrează şi în alte situaţii. Un exemplu concret fiind Spitalul de Recuperare Borşa.
 • M.A.I. aproape de veteranii maramureseni (12.07.2018)
  M.A.I. aproape de veteranii maramureseni (12.07.2018) la Grădina Morii Sighet. 
 • 10 curți și anexe gospodărești inundate la Desești
  Pe raza unității administrativ teritoriale Desesti au căzut într-un interval scurt precipitații abundente (rupere de nori). Cantitățile de apă cumulate au condus la formarea de torenți de pe versanți. Acestea au transportat aluviuni (material lemnos, vegetație și noroi), care au colmatat podețe. Șuvoaiele de apă s-au revărsat pe drumul național și au inundat 10 curți gospodărești și anexe. Pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele periculoase au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Desești și angajați de la societatea comercială care execută lucrări pe DN 18", a menționat președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan. Autoritățile locale vor transmite raportul operativ cu privire la pagubele produse de inundații, care va fi transmis la Ministerul Afacerilor Interne.
 • Minibaschet Mangalia 2018
 • Speranta moare ultima
  În perioada 14 iulie-12 august Memorialul Sighet vă invită să vizitați expoziția Speranța moare ultima. Foști deportați în Rusia Sovietică își aduc aminte realizată de artistul fotograf Marc Schroeder. Fotograful luxemburghez Marc Schroeder și-a început proiectul de documentare privind deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică în anul 2012. Scopul primei sale călătorii în România din 2010 a fost acela de a porni pe urmele sașilor transilvăneni: strămoșii acestora se trag, printre altele, de pe teritoriul actual al Luxemburgului.  În cursul primei sale călătorii de descoperire, fotograful a aflat pentru prima oară despre deportarea în Rusia și a constatat totodată că aceasta le era necunoscută multora din România.  Marc Schroeder și-a propus să îi caute pe unii dintre ultimii martori ai vremii. Timp de trei ani, Marc Schroeder a vizitat în România peste 40 de foști deportați în Uniunea Sovietică, fotografiindu-i în ipostaze comune și consemnându-le amintirile. Astfel a luat naștere o serie de portrete expresive care reflectă identitatea acestor oameni ca membri ai unei minorități, precum și experiențele traumatizante din lagărele de muncă sovietice. Mărturiile martorilor vremii schițează o imagine a memoriei colective cu privire la deportări. Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român din București, în cadrul unei burse destinate jurnaliștilor culturali, din 2013. Expoziția prezintă o selecție din vastul material fotografic colectat. Fotografiile sunt însoțite de fragmente din conversații înregistrate cu supraviețuitorii deportării.
 • Şcoala de vară ”Moş Pupăză”
  Şcoala de vară ”Moş Pupăză” se desfăşoară în acest an în două perioade şi în două locuri diferite. Astfel, în perioada 22-29 iulie, evenimentul se va desfăşura în Ţara Lăpuşului, iar în intervalul 12-19 august, Şcoala de Vară va avea loc în Ţara Maramureşului. Şcoala de vară ”Moş Pupăză” este un proiect pedagogic de transmitere şi preţuire a tradiţiilor strămoşeşti, de explorare a aspectelor specifice vieţii de zi cu zi din satul tradiţional, iniţiat în 2016 la Valea Stejarului, Ţara Maramureşului şi extins şi în Ţara Lăpuşului. În cadrul şcolii, participanţii de toate vârstele pot să se familiarizeze sau să aprofundeze cunoştinţe legate de meşteşuguri populare strămoşeşti, muzică, dans, pictură, munca în gospodăria ţărănească, să simtă traiul autentic rural, de la sacru la cotidian, de la munca câmpului la jocul satului.
 • Primele rezultate la titularizare
  Mâine, 17 iulie, cadrele didactice care au participat la proba scrisă a examenului naţional de titularizare vor afla primele rezultate. Acestea vor fi afişate atât la sediul unităţilor de învăţământ în care s-a desfăşurat proba (Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” şi Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Baia Mare), cât şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş (secţiunea Mobilitate). Cei nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii la secretariatul ISJ Maramureş marţi, 17 iulie, până la ora 21, şi miercuri, 18 iulie, în intervalul orar 9-15. Contestaţiile vor fi depuse personal sau prin împuternicit (cu procură notarială în original). Rezultatele finale se vor afişa în data de 24 iulie. Post-ul Primele rezultate la titularizare apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Declaraţia Unică se poate depune la o nouă adresă făcută de Fisc
  Pentru a simplifica completarea şi depunerea online a Declaraţiei Unice, ANAF pune la dispoziţia contribuabililor o aplicaţie informatică dedicată, care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro. În şedinţa din 12 iulie, Guvernul a extins, până la 31 iulie 2018, termenul până la care contribuabilii, persoane fizice, trebuie să depună Declaraţia Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Declaraţia Unică se poate completa şi depune de la adresa https://declunica.anaf.ro/ dacă se utilizează numele de utilizator şi parola contului personal din Spaţiul Privat Virtual. Contribuabilii care depun electronic Declaraţia Unică beneficiază de bonificaţia de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018, iar 5% se acordă şi pentru contribuţiile sociale datorate potrivit legii. Declaraţia Unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia Unică. Declaraţia se poate depune şi în format hârtie direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF, sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Nedepunerea declaraţiei la termenul prevăzut de lege se sancţionează cu amendă de la 50 la 500 lei, potrivit art. 336, alin. (3), din Codul de Procedură Fiscală. Post-ul Declaraţia Unică se poate depune la o nouă adresă făcută de Fisc apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Omagiu veteranilor de război maramureşeni
  În sala de Consiliu a Primăriei Sighetu Marmaţiei, s-a derulat săptămâna trecută Simpozionul intitulat ”Anii nesfârşiţi ai patriei. Contribuţia Armatei Române la realizarea Marii Uniri”, un omagiu adus veteranilor de război şi eroilor maramureşeni în anul Centenarului Marii Uniri. La evenimentul organizat de Primăria şi Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, cu sprijinul Prefecturii, Consiliului Judeţean Maramureş, şi al Corpului Naţional al Poliţiştilor au vorbit: prefectul Vasile Moldovan, gen(r) Haralambie Cacina, primarul Horia Scubli, prof. muzeograf. Gheorghe Todinca, dr. Gheorghe Mihai Bârlea, dr. Teodor Ardelean, dr. Laurenţiu Batin, dr. Mihai Dăncuş. La manifestările de la Sighet au fost prezenţi câţiva dintre cei 60 de veterani de război din Maramureş , invitaţi de onoare. ”Vă mulţumim pentru ceea ce aţi făcut. Lupta dumneavoastră extrem de grea nu s-a încheiat în momentul în care s-a terminat războiul, ci a continuat. Dumneavoastră aţi rămas mesagerii unui eveniment extrem de important, amintindu-ne de marii noştri eroi”, a conchis, primarul municipiului Sighet. În seara aceleiaşi zile, pe scena din Parcul Grădina Morii din Sighetu Marmaţiei a avut loc şi un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri şi Primului Război Mondial sub egida: „M.A.I. – APROAPE DE VETERANII MARAMUREŞENI”. În deschidere, în faţa sutelor de spectatori şi invitaţi (şefi de inspectorate, personalităţi ale vieţii culturale şi spirituale locale, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile) au vorbit prefectul Vasile Moldovan şi Lupu Rednic, director adjunct al Centrului Cultural din Bucureşti al MAI –coorganizator al manifestărilor cultural-artistice de la Sighetu Marmaţiei. S-au decernat Certificate de recunoştinţă, semnate de Carmen Daniela Dan – ministrul Afacerilor Interne, pentru veteranii de război din judeţul Maramureş, şi au fost evocate momente semnificative din istoria neamului românesc. Spectacolul a fost susţinut de Corurile reunite aparţinând structurilor teritoriale ale M.A.I., de Cenaclul Literar „Nichita Stănescu” al M.A.I.( muzică folk).Concertul de muzică populară şi patriotică a fost susţinut de o parte dintre membrii Ansamblului artistic „Ciocârlia” (prin Compartimentul Orchestră – condus de dirijorul Alexandru Marian şi solişti vocali: Nicolae Datcu, Rodica Anghelescu, Cristina Gheorghiu şi Doina Mirea, şi invitaţi ai acestuia: Cornelia şi Lupu Rednic; Ciprian şi Mihaela Istrate şi mulţi alţii. Invitat de onoare al spectacolului a fost Dinu Iancu Sălăjanu. Post-ul Omagiu veteranilor de război maramureşeni apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • CSM Ştiinţa Baia Mare – CS Tomitanii Constanţa, în sferturile Cupei Regelui
  În ultima şedinţă a Biroului Federal al Federaţiei Române de Rugby, membrii acestui for au stabilit programul Cu­pei Regelui, competiţie ce va debuta cu sferturile de finală. În Cupa Regelui vor participa cele 8 echipe din Superliga CEC Bank, şi anume: SCM Timişoara, CSM Ştiinţa Baia Mare, CSA Steaua Bucureşti, CSM Bucureşti, CS Dinamo Bucureşti, CS „U” Cluj-Napoca, CS Tomitanii Constanţa, SCM Gloria Buzău. Vicecampioana CSM Ştiinţa Baia Mare va juca în această fază cu CS Tomitanii Constanţa, partida urmînd să aibă loc pe Arena Zimbrilor, în 11 august. În cazul unei calificări în semifinale, CSM Ştiinţa va întîlni cîştigătoarea meciului dintre Steaua şi „U” Cluj, pe 18 august, tot pe terenul echipei noastre. Programul sferturilor de finală, Cupa Regelui (11 august): SCM Timişoara – SCM Gloria Buzău; CSM Ştiinţa Baia Mare – CS Tomitanii Constanţa; CSA Steaua Bucureşti – CS „U” Cluj-Napoca; CSM Bucureşti – CS Dinamo Bucureşti. Semifinalele sînt programate pe 18 august, iar finala mică şi mare sînt stabilite pentru 25 august. Mihai Matei se retrage din activitate Rugbystul băimărean Mihai Matei a luat la nici 21 de ani decizia de a abandona activitatea sportivă de performanţă. Motivul acestei importante decizii îl reprezintă desele accidentări suferite în ultimul timp, Mihai fiind supus şi unui număr de trei intervenţii chirurgicale, două la umăr şi una la genunchi. Născut în Baia Mare pe 12 noiembrie 1997, puternicul jucător din linia a doua a început activitatea rugbystică la CSM Baia Mare sub comanda celor doi antrenori, Adrian Manolache şi Cristian Bă­lan. După aproape un deceniu petrecut la echipele de juni­ori ale CSM-ului, Mihai semnează un contract cu formaţia franceză Tarbes Pyrenses Rugby – Federal 1. În vara lui 2017 revine la Baia Mare evoluînd sub comanda lui George Sava şi Eugen Apjok. Mihai Matei a evoluat în tricoul naţionalei României la categoriile de vîrstă Un­der 16, 17 şi 18 ani, în prezent fiind internaţional Under 20 de ani. Mai mult, acesta a fost prezent atât la Turneul Final al Campionatului Naţional de la Constanţa, cît şi la Campionatul European de la Toulouse din martie – aprilie 2015. Deşi se desparte de gazon, Mihai va rămîne în stafful administrativ al vicecampioanei României, urmînd să ocupe funcţia de assistant manager. Pentru întreaga perioadă de juniorat, dar şi cea petrecută la echipa de seniori conducerea vicecampioanei României îi mulţumeşte dorindu-i în continuare multă sănătate şi succes pe viitor. (rugby­baiamare.ro) George Oprea a ales CSM Bucureşti Mijlocaşul la deschidere George Oprea a părăsit pe CSM Ştiinţa Baia Mare şi a ales să joace în următoarele două sezoane la CSM Bucureşti, unde va fi antrenat de băimăreanul Eugen Apjok. În vîrstă de 25 de ani, sportivul născut la Răcari, judeţul Dâmboviţa, este campion al României cu echipa zimbrilor, reuşind să termine pe primul loc în ediţia 2014, iar cinci sezoane a fost vicecampion în SuperLigă. De asemenea, are în palmares o Cupă a României, dar şi alte patru finale pierdute. În plus, Oprea se poate lăuda cu două trofee ale Cupei Regelui, şi un loc doi în aceeaşi competiţie. Cel mai nou tigru a evoluat şi în cupele europene, tot pentru Baia Mare, în Challenge Cup, acum trei ani, contra ruşilor de la Enisey STM Krasnoyarsk. Şi la echipa naţională, Oprea a bifat prezenţe: în mai 2016 a jucat în meciul test România A – XV-le Preşedintelui, iar în această vară a fost în lotul pentru dubla cu britanicii de la England Counties. „Sînt foarte fericit că am venit la CSM Bucureşti. Îmi doresc să cîştig cît mai multe trofee, de aceea am şi decis să fac acest pas. Sînt convins că nu îmi va fi greu să mă acomodez, ştiu deja cîţiva dintre coechipieri, iar cu antrenorul Eugen Apjok am mai lucrat”, a declarat George Oprea pentru site-ul oficial al grupării din capitală. Un nou gruzin la CSM Ştiinţa Începînd cu stagiunea 2018-2019 alături de mijlocaşul la grămadă Bidzina Shamkaradze, din lotul CSM Ştiinţa Baia Mare va face parte şi un alt jucător de origine georgiană, în persoana lui Nika Pataraya. Născut pe data de 23 martie 1991 în capitala Georgiei, la Tbilisi, puternicul pilier dreapta şi-a început cariera rugbystică la formaţia gruzină RC Lelo Saracens. A urmat clubul marseiez Aix en Provence Rugby, Rugby Club Lelo Saracens, Rugby Club Batumi, respectiv RC Giqi. Gruzinul ce a semnat un contract pe o perioadă de 3 ani cu CSM Ştiinţa Baia Mare a jucat de două ori şi pentru prima reprezentativă a Georgiei. (rugbybaiamare.ro) Post-ul CSM Ştiinţa Baia Mare – CS Tomitanii Constanţa, în sferturile Cupei Regelui apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Next Generation
  Mâine, 17 iulie, de la ora 10, la Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare va avea loc ediţia a XVI-a a Concursului naţional de eseuri pe teme de consiliere şi orientare în viaţă şi în carieră pentru elevi, intitulat “Next Generation”. Organizatori: Municipiul Baia Mare şi Ministerul Educaţiei Naţionale prin Inspectoartul Şcolar Judeţean Maramureş. Post-ul Next Generation apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Ilie Petria la 87 de ani
  Înainte de Revoluţie, toată lumea îl cunoştea pe ziaristul Ilie Petria (foto – 1974), iar preşedinţii de CAP se temeau de condeiul său ascuţit, căci reportajele semnate Ilie Petria sau I. Priboi, despre agricultura socialistă, nu ocoleau problemele din cîmp. Ilie Petria s-a pensionat imediat după 1989 şi din cînd în cînd aflăm veşti de la domnia sa. Astăzi, împlineşte 87 de ani, fiind decanul de vîrstă al jurnaliştilor. Îl felicităm cu ocazia zilei de naştere şi îi dorim să aibă sănătate şi viaţă liniştită, alături de familie. Ilie Petria s-a născut la 16 iunie 1931, în localitatea Teiu din Vale, judeţul Argeş. Tatăl său, Lazăr, a fost poliţist, iar mama Dragomira, casnică. La vîrsta de 4 ani, Ilie a rămas orfan de mamă şi a fost crescut de o vecină. După absolvirea şcolii profesionale, a lucrat puţină vreme la uzina Laminorul din Bucureşti. Fiind corespondent la ziarul „Scîntea Tineretului”, a fost acceptat de Facultatea de jurnalism din cadrul Academiei „Ştefan Gheorghiu”, după absolvirea căreia a venit în Baia Mare şi a lucrat la ziarul local vreme de 35 de ani, pînă la pensionare. La mulţi ani, domnule Ilie Petria! Post-ul Ilie Petria la 87 de ani apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Jandarmii montani maramureşeni, la înălţime!
  – locul II, la Sinaia – Trei jandarmi montani maramureşeni, din cadrul Postului Montan de Jandarmi Cavnic, au obţinut locul doi şi ne-au reprezentat cu cinste la Competiţia „Jandarmeria montană la înălţime”. Competiţia ajunsă la ediţia a IV-a a avut loc în poligoanele alpine de la Sinaia şi a fost organizată de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, participanţii fiind cadre militare jandarmi, în echipe de câte trei, de la secţiile şi posturile montane din cadrul inspectoratelor Hunedoara, Braşov, Maramureş, Dâm­boviţa, Prahova şi Bistriţa-Năsăud. Activităţile au constat în trei probe de concurs care au fost extrase din tehnicile şi procedeele folosite în căutarea şi salvarea montană pe timp de vară cuprinzând: tehnica escaladei şi coborârii în rapel, deplasarea în teren variat şi căutarea unei persoane aflate în dificultate în mediul montan, cu ajutorul GPS-ului şi verificarea cunoştinţelor de prim ajutor de bază. Iată şi clasamentul: I – IJJ Braşov, II – IJJ Maramureş, III – IJJ Dâmboviţa. Acest eveniment a avut drept scop, consolidarea şi perfecţionarea deprinderilor personalului specializat pentru intervenţia în situaţii deosebite în mediul montan, a dezvoltării abilităţilor de muncă în echipă, fortificarea organismului în condiţii de efort fizic prelungit, în condiţii de concurs, precum şi educarea curajului şi stăpânirii de sine în situaţii complexe. Post-ul Jandarmii montani maramureşeni, la înălţime! apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Restricţii de circulaţie la frontiera cu Ucraina în perioada 16-21 iulie
  Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei informează că, în perioada 16 – 21 iulie, se vor efectua lucrări de amenajare a trecerii de cale ferată pe ruta Episcopia Bihor – Halmeu şi a drumului DN 1C Halmeu (România) – Diakovo (Ucraina). În consecinţă, pe tronsonul de drum ce face legătura între PTF Halmeu şi PTF Diakovo, după zona de control şi până la linia de frontieră cu Ucraina, circulaţia autovehiculelor va fi restricţionată alternativ, atât pe sensul de ieşire din ţară, cât şi pe sensul de intrare în ţară, după următorul program: • 16 iulie, între orele 08-14: circulaţia rutieră va fi restricţionată pe o bandă, iar circulaţia trenurilor va fi suspendată • 17 iulie, între orele 08-16: circulaţia rutieră va fi restricţionată pe o bandă, iar circulaţia trenurilor va fi suspendată • 18 iulie, între orele 08-14: circulaţia rutieră va fi restricţionată pe o bandă (se schimbă banda restricţionată), iar circulaţia trenurilor va fi suspendată • 19 iulie, între orele 08- 16: circulaţia rutieră va fi restricţionată pe o bandă (se schimbă banda restricţionată), iar circulaţia trenurilor va fi suspendată • 20 iulie, între orele 23-24: circulaţia rutieră va fi suspendată, iar circulaţia trenurilor va fi suspendată • 21 iulie: circulaţia rutieră va fi suspendată între orele 00-02; circulaţia rutieră va fi restricţionată pe o bandă între orele 02-11; circulaţia trenurilor va fi suspendată între orele 00-11. ITPF Sighetu Marmaţiei precizează că, din punctul de vedere al atribuţiilor Poliţiei de Frontieră, efectuarea controlului se va desfăşura în condiţii normale, iar după finalizarea lucrărilor se vor lua măsuri de fluidizare a traficului. Maşină căutată în Germania, depistată la Petea Vineri, 13 iulie, în jurul orei 02, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat, pentru efectuarea controlului de frontieră, cetăţeanul german V.K., în vârstă de 58 de ani, care conducea un autoturism marca BMW X3. Cu ocazia controlului, poliţiştii de frontieră au constatat că maşina figurează ca fiind căutată de autorităţile din Germania – bun pentru folosirea ca probe în cadrul procedurilor penale, alertă introdusă în luna mai 2018. Autoturismul, în valoare de aproximativ 92.000 lei, a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor, iar în cauză a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire. Peste 900 pachete cu ţigări ascunse într-un autoturism În PTF Siret, judeţul Suceava, s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, un cetăţean român Ion P., în vârstă de 41 de ani, şi altul ucrainean Khrystyna P., 21 de ani, conducând două autoturisme, marca Opel şi Volkswagen. În baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra autoturismelor şi bagajelor. Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în roata de rezervă a autoturismului marca Opel, cantitatea de 729 pachete de ţigări, marca Rothmans, de provenienţă ucraineană, iar în autoturismul marca Volks­wagen au fost descoperite, în bagajele personale ale şoferului, 245 de pachete cu ţigări, mărcile Ashima şi Maxim. Ţigările, în valoare de 1.470 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar cele două persoane au fost sancţionate contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei fiecare. Post-ul Restricţii de circulaţie la frontiera cu Ucraina în perioada 16-21 iulie apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Lansarea revistei „Tactica şi strategia”
  Azi, 16 iulie 2018, ora 10, la Cercul Militar din Baia Mare (str. Hortensiei nr. 1), se lansează numărul 5 al revistei de istorie militară „Tactica şi strategia”, editată sub egida Filialei Maramureş a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din România „Regina Maria” şi susţinută financiar de Consiliul Judeţean Maramureş. Invitaţia este făcută de col. (r) Ioan Bota. Post-ul Lansarea revistei „Tactica şi strategia” apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Bani pentru absolvenţii cu media 10 la examenele naţionale
  Absolvenţii care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a şi la examenul naţional de Bacalaureat din acest an vor primi stimulente financiare, în semn de apreciere a performanţelor realizate. Potrivit unei hotărâri adoptate joi, 12 iulie, de Guvern, sumele acordate sunt în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, respectiv de 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de Bacalaureat 2018. În judeţul Maramureş, vor beneficia de aceste stimulente: Cozmuţa Tudor Călin, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Baia Mare şi Pălincaş Mihai Andrei, de la Şcoala gimnazială „George Coşbuc” din Baia Mare – cu media 10 la Evaluarea Naţională, respectiv Ilieş Andreea Cătălina, de la Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” din Baia Mare şi Mădăras Andreea, de la Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai” din Baia Mare – cu media 10 la examenul naţional de bacalaureat. Post-ul Bani pentru absolvenţii cu media 10 la examenele naţionale apare prima dată în Graiul Maramuresului.
Adauga publicatie in aceasta coloana
Adauga propriul feed RSS Adauga feed din director
Adauga propriul tau feed RSS
(exemplu: http://site.com/feed.xml)

Introduceti link-ul publicatiei si apasati adauga:

Feed-ul RSS se incarca... feed-ul rss se incarca...
Asteptam sugestiile tale!