Presa.ro - Stiri si presa din judetul Maramures

Daca doriti sa schimbati ordinea categoriilor, mergeti la categoria dorita, trageti de aceasta cu mouse-ul si plasati-o pe pozitia pe care doriti sa fie afisata.

Presa din judetul...
Autentificare
 
Curs valutar 23.02.2019
Recomandari
Adauga publicatie in aceasta coloana
Adauga propriul feed RSS Adauga feed din director
Adauga propriul tau feed RSS
(exemplu: http://site.com/feed.xml)

Introduceti link-ul publicatiei si apasati adauga:

Feed-ul RSS se incarca feed-ul rss se incarca...
 • Martisor - traditie si simbol
  Muzeul Maramureșan, Secția de Etnografie vă invită la vernisajul expoziției de mărțișoare Mărțișor – tradiție și simbol. Acțiunea face parte din proiectul Eu sunt pui de moroșan, aflat la a VIII-a ediție. Vernisajul va avea loc marți, 26 februarie, ora 11.00 la Muzeul Etnografic, str. Bogdan Vodă, nr. 1 (vis-a-vis de Poștă). Expoziția este realizată în parteneriat cu grădinițele și școlile din Sighetu Marmației, dar și din localitățile învecinate. Scopul proiectului este ajutorarea unei fetițe care în urma unui transplant de inimă au apărut complicații și are nevoie de ajutor pentru a continua tratamentul. Toate mărțișoarele care vor fi expuse sunt confecționate de copiii de la grădinițele și școlile implicate în proiect, fiind coordonați de cadrele didactice și specialiștii de la Muzeul Maramureșan. Va așteptăm! Muzeograf Nicoleta Nemes
 • Se schimba buletinele in Romania
  Reprezentantii Presedintiei romane a Consiliului si Parlamentului European au ajuns recent la un acord care prevede schimbarea cartilor de identitate ale cetatenilor Uniunii Europene. Astfel, potrivit documentului, noile buletine vor avea un format fizic mai mic decat cel actual din Romania, avand dimensiunile unui card de credit.Buletinele vor include obligatoriu un cip pe care vor fi stocate o fotografie si doua amprente digitale ale titularului. Noile buletine vor avea valabilitatea de 5 ani pentru minori si 10 ani pentru adulti, urmand ca persoanele in varsta de peste 70 de ani sa primeasca o valabilitate mai mare a actului de identitate. Preschimbarea buletinelor va fi obligatorie, iesirea din tara a celor care nu detin buletin cu cip urmand a fi interzisa.
 • Structura anului școlar viitor a fost schimbată
  Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației, a anunțat într-o conferin­ță de presă cum va arăta structura anului școlar 2019-2020 rezultată în urma unei dezbateri publice la care au participat și părinții. Principala modificare din structura anului școlar viitor este scurtarea semestrului I și dispariția vacanței intersemestriale din luna ianuarie. Potrivit ministrului Educației, în acest mod se va evita “fragmentarea accentuată” a anului școlar. Astfel, semestrul I va începe luni, 9 septembrie, și va avea 15 săptămâni de cursuri. Semestrul II va începe luni, 13 ianuarie 2020, și va avea 21 de săptămâni. Se păstrează, însă, vacan­ța din luna octombrie. Clasele învățământului primar și grupele din învățământul preșcolar vor fi în vacanță în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie. Vacanța de iarnă: 21 decembrie – 12 ianuarie 2020, vacanța de primăvară: 4 aprilie 2020 – 21 aprilie 2020, vacanța de vară: 12 iunie 2020 – 8 septembrie 2020.
 • CN U13: Etapa cu numarul 9 se joaca la Sighet
  Actualizare: Scor final 38-83. Scor la pauza 24-30. Ultimul meci al zilei este cel dintre CSS Sighet si LPS Bihorul Oradea. Scorul acum este 16-9 pentru sigheteni Scor final CNS Cetate Deva - LPS Bihorul 27-67. Scor la pauza CNS Cetate Deva - LPS Bihorul 15-37. Al doilea meci al zilei este cel dintre CNS Cetate Deva si LPS Bihorul Oradea. Scor final 79-66 pentru CSS Sighet. Scor la pauza: 40-26 pentru CSS Sighet. La Sighetu Marmatiei se desfasora astazi etapa cu numarul 9 din cadrul Campionatului National de baschet masculin U13. Echipa de baschet a CSS Sighet - antrenor Alin Pop, face parte din grupa C3, alaturi de echipele CNS Cetate Deva si LPS Bihorul CSM Oradea, echipe cu care azi se va infrunta in teren. De la orele 9:00 CSS Sighet joaca impotriva celor de la CNS Cetate Deva.  
 • Degustare de vinuri - Crama Gîrboiu pe 22.02.2019 în Sighet
  Degustare de vinuri - Crama Gîrboiu pe 22.02.2019, ora 19, la Friends Wine Bar Sighet (str. Iuliu Maniu nr. 20, etaj). Participă vinuri roșii, albe și un spumant roze. De neratat! Epicentrum Aligate a primit medalia de argint la I.C.W.B. Germania în 2017 și vine la Friends! Un show prezentat de speakerul Eugen de la Gîrboiu. 
 • VIDEO Baschet: CSM Sighet - CSM Medias (99-59)
  VIDEO Baschet: CSM Sighet - CSM Medias (99-59)  Vedeti mai jos reprizele 2,3 și 4:
 • De ce sa facem sport cand putem sa nu facem sport? - Aberatii ale Ministerului Educatiei Nationale
  Ministerul Educației Naționale (MEN) a elaborat un proiect de ordin prin care se propune eliminarea totală a orelor de educație fizică de la clasele pregătitoare și I, precum și a unei ore de la clasa a II-a, urmând ca în locul acestora să apară disciplina “joc și mișcare”, care va fi predată de învățătoare. Proiectul a generat reacții vehemente din partea sindicatelor dascălilor, care dezaprobă intenția Ministerului Educației Naționale. “Prin acest proiect de ordin, Ministerul Educației Naționale nu face altceva decât să încurajeze lipsa mișcării, un regim de viață nesănătos și creșterea obezității în rândul elevilor din România. În plus, prin această propunere MEN trimite în șomaj cel puțin 1.500 de profesori de sport. Datele Organizației Mondiale a Sănătății de supraveghere a obezității copiilor din Europa (COSI) indică pentru România, la copiii de opt ani, o prevalență a obezității de 11,6% și a supraponderabilității de 26,75 %. Prin urmare, avem nevoie de ore de educație fizică în școli, altfel vom avea copii obezi sau cu alte afecțiuni”, precizează reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din |nvățământ (FSLI).
 • Turneu de volei sperante in organizarea CSS Sighet
  Actualizare: Primul meci al zilei CSS 2 Baia Mare - ACS Silvania (set 1: 25-9, set 2: 25-14, set 3: 25-14, scor final 3-0). Zilele acestea, la Sighetu Marmatiei se desfasoara un turneu de volei feminin la categoria sperante(foto). Turneul este organizat de catre Clubul Sportiv Scolar din Sighet - director Emil Kosztelnik, echipele participante fiind urmatoarele: ACS Silvania Simleul Silvaniei, CSS 2 Baia Mare si CSS Sighet - antrenor Tanta Codrea. Vineri seara de la orele 18:00 s-a disputat primul meci al turneului, cel dintre CSS Sighet si ACS Silvania, meci incheiat cu scorul de 3-1(25-12, 25-19, 19-25, 25-10) pentru sighetence. Ziua de sambata are programate meciurile dintre CSS Sighet si CSS 2 Baia Mare si cel dintre ACS Silvania si CSS 2 Baia Mare, cu incepere de la orele 9:00. Sambata 16 februarie, de la orele 11:00 se joaca meciul din Divizia A2 Vest, dintre CSM Sighet si SCU Timisoara.
 • CENTRUL CULTURAL - ȘCOALA DE ARTE “GHEORGHE CHIVU”, PE SIMEZELE EXPOZIȚIEI DE ARTE VIZUALE "SEARA ARTELOR" - EDIȚIA A VII, DE LA CLUJ NAPOCA
  La Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, a avut loc vernisajul expoziției de arte vizuale „Seara Artelor”, ediţia a VII-a şi „Ziua porţilor deschise”. Protocolul de colaborare dintre școlile de artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmaţiei și „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca s-a concretizat într-un nou eveniment de mare valoare. Elevii și profesorii sigheteni beneficiază de un spațiu de expunere special, intitulat MARMAȚIA - „OAMENI ȘI LOCURI“,  ce cuprinde lucrări sub genericul   „Maramureș istoric XXI - expoziție de prezentare a Sighetului - pictură, fotografie, artă populară, iconografie”. „Seara Artelor”, la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, a ajuns la cea de-a VII-a ediţie! Acest proiect cultural-educaţional a fost lansat în anul 2013. Concomitent, în toate galeriile de artă ale școlii s-a declanşat  şi „Ziua porţilor deschise la Şcoala de Arte Cluj”, permiţând accesul liber tuturor iubitori de artă, care pot admira lucrările expuse.   Ediţia din acest an este dedicată şcolilor de arte din ţară şi mişcării culturale şi artistice pe care acestea o reprezintă. Evenimentul  s-a încheiat cu un spectacol muzical-artistic care a făcut legătura artelor vizuale cu muzica. Centrul Cultural- Școala de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmaţiei este reprezentat cu lucrări realizate de Florian Szabo- fotografie, prof. Irina Szemcovics- iconografie, prof. Robert Zolopcsuc, pictură și prof. Pălăguța Bârlea- artă populară. Prezentarea lucrărilor    într-o secțiune specială-dedicată numai sighetenilor, reprezintă un semn de apreciere și de respect pentru valoarea artistică a exponatelor, pentru munca consecventă a dascălilor maramureșeni !
 • INTELECTUALI DE SEAMĂ AI MARAMUREȘULUI
  La Centrul Cultural Sighetu Marmației au fost sărbătoriți prof.dr.Mihai Dăncuș și conf.univ.dr.Gheorghe Mihai Bârlea, două personalități care și-au adus un aport semnificativ la patrimoniul cultural al Maramureșului. Prof.dr. Ioan Dorel Todea a prezentat pe scurt cariera de excepție a celor doi sărbătoriți, după care a urmat un moment de reculegere în memoria lui Vasile Bârlea și el născut în ziua de 10 februarie. Primarul municipiului, ing. Horia Scubli  și-a exprimat aprecierea față de activitatea prin care prof.dr.Mihai Dăncuș și conf.univ.dr.Gheorghe Mihai Bârlea și-au pus amprenta asupra vieții culturale a județului nostru, a subliniat meritelor lor, modul în care au reprezentat Maramureșul în țară și în străinătate.În semn de recunoștință și aprecire, primarul municipiului a înmânat două plachete din partea președintelui Consiliului Județean Maramureș și dilplome de excelență din partea Consiliului local și al Primăriei Sighetu Marmației. Din partea Centrului Cultural, sărbătoriții au primit câte o icoană pe sticlă, un dar simbolic reprezentând  prețuirea și respectul pentru activitatea celor doi în cadrul instituțiilor de cultură sighetene.   Au urmat momente presărate cu amintiri din viața celor doi sărbătoriți, cu momente emoționante,cu un recital de poezie din creația lui Gheorghe Mihai Bârlea, cu interveție surpriză a doamnei Ioana Dăncuș. O distinsă doamană prezentă la eveniment concluziona; “Sunt doi intelectuali care au dat o altă definiție modelului de personalitate, făcând parte din acea categorie foarte rară astăzi a elitelor umaniste, pasionați și gata să construiască pentru a lăsa zestre importantă semenilor lor”.
 • Evaluarea politicienilor
  Se apropie alegerile europarlamentare și partidele politice își selectează candidații (concurența este mare, indemnizația depășește 7.000 de euro pe lună). Procesul de selecție este defectuos, de vreme ce pe liste apar persoane care n-au fost consilieri locali, primari, consilieri județeni, senatori, deputați… Partidele greșesc dacă acceptă candidați fără experiență în slujba cetățenilor! Odată aleși, europarlamentarii intră într-un grup politic din cele 10 existente și în una din cele 20 de comisii pe domenii. Ce va înțelege unul fără experiență legislativă? Va fi mînă moartă, va lua bani degeaba, 5 ani. Nu-și vor lega numele de vreo lege și nu va face viața cetățenilor mai bună. Contribuția sa la procesul legislativ și la controlul instituțiilor europene va fi nulă. Nu poți apăra interesele oamenilor dacă nu le cunoști prin contact direct. Unele partide aleg candidați care n-au mai făcut politică, în spatele lor se află interese fără legătură cu ale noastre. În mod normal, acești candidați ar trebui să fie respinși de electorat. Chiar dacă ar candida cel mai bogat om din România, cel mai cunoscut sportiv, cel mai renumit jurnalist, ar trebui ca alegătorii să-i respingă, căci nu-i cunosc, nu știu ce hram poartă. Iar deputăția europeană nu-i o joacă, ci se cheltuie bani publici, nu ai unui partid. Selecția candidaților se face adesea după notorietate. Cu cît un candidat este mai critic cu adversarii, cu atît se consideră că este mai apt. Însă acest criteriu este greșit, selecția candidaților ar trebui să se bazeze pe atitudine, pe ce a făcut în trecut și dacă în viitor va sluji publicul, va da prioritate cetățenilor și se va pune în serviciul lor. Politicienii buni au interesul să găsească soluții la problemele comune. Cetățenii nu cîștigă nimic dacă politicienii se insultă între ei și își pierd timpul cu discreditarea adversarilor. Ideile bune vin de la politicienii perseverenți, care-și urmăresc scopul, misiunea, printr-un efort de conștientizare. Nu poți decide ceva cu înțelepciune, ca un lider conștient și performant, dacă n-ai informații și nu cunoști fenomenul. Sînt trei feluri de politicieni inutili țării, judecînd după modul lor de acțiune. Birocrații n-au nici un scop și nici o motivație, sînt purtați de curent și azi au o ideologie, mîine alta. Dacă nu apar pe lista partidului la europarlamentare, își dau demisia și vor migra spre alt partid. Al doilea model de politician este caracterizat de dorința de a-și ataca adversarii politici cu violență, la persoană, uitînd că nu acesta este scopul pentru care sînt plătiți de public. Principala lor preocupare va fi să pară energici și distructivi verbal. Al treilea politician ce nu trebuie ales sau reales ar fi cel conștient de rolul său, înțelege scopul de-a servi poporul, însă este prea comod (leneș) pentru a fi performant. Cele trei tipuri de om politic urmăresc alte scopuri, obscure, de grup sau personale, profitînd de statutul lor important în societate pentru a le atinge. Ne dorim să fim reprezentați în Parlamentul European de politicieni profesioniști, cu atitudine de cetățeni responsabili, motivați să performeze ca lideri și reprezentanți ai voinței noastre. Scopul aleșilor este să perfecționeze legile și să administreze corect bugetul public, pentru a îmbunătăți viața cetățenilor de rînd. Vrem politicieni cu minte, care luptă pentru cauza noastră și este bine pentru alegători să voteze după o evaluare a candidaților pe criterii practice, nu sentimentale sau resentimentare. Priviți-i atent și veți constata că pot fi separați în cele patru categorii. Votați-i pe cei conștienți de misiunea lor și care și-au dovedit performanța politică! Post-ul Evaluarea politicienilor apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Angajată DGASPC, nominalizată pentru un premiu național
  O angajată a Direc­ției Generale de Asistență Socială și Protec­ția Copilului Maramureș, Ioana Petrovai, a fost nominalizată la premiile Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială 2019. Mai exact, Ioana Petrovai este pe lista scurtă a nominalizaților la Premiul pentru asistentul social din domeniul protecției copilului. Pentru ca Ioana Petrovai să ajungă în final, trebuie să o votați la adresa: http://poll.cnasr.ro/poll/2. Votul poate fi exercitat până pe 25 februarie 2019, ora 00.00. Devenit un eveniment de tradiție în mediul social din România, Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ediția a VI-a va avea loc în data de 19 martie 2019, pe scena Ateneului Ro­mân. Organizată cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Asistenței Sociale, Gala este evenimentul în care asistenți sociali din întreaga țară, autorități, jurnaliști sărbătoresc realizările profesiei de asistent social pentru a transmite un mesaj cu privire la conștientizarea contribuțiilor din domeniul social și nevoia acțiunilor ulterioare. Gazdă a evenimentului va fi cea care a sprijinit Gala încă de la prima ediție, Andreea Marin -Ambasadorul Excelenței în Asistență Socială, iar organizatorii pregătesc un spectacol de excep­ție. Post-ul Angajată DGASPC, nominalizată pentru un premiu național apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Primăria Cavnic nu se opune transferului spitalului, în anumite condiții
  Primarul Cavnicului a făcut câteva precizări cu privire la situația actuală a Spitalului de Psihiatrie din oraș, în urma mai multor informări eronate apărute în spațiul public în ultima vreme, legate de acest subiect. Astfel, administrația locală are fonduri suficiente pentru funcționarea instituției medicale în acest an. De asemenea, nimeni nu se opune transferului spitalului către alte entități, însă cu anumite condiții. Vladimir Petruț a explicat: „Au apărut în ultima vreme în spațiul public mai multe dezinformări privind Spitalul de Psihiatrie din Cavnic, că nu s-au plătit salariile, că instituția ar fi în pericol să mai funcționeze etc. Din cauza acestor lucruri vreau să clarific câteva aspecte: spitalul din Cavnic nu are datorii, este o unitate care are un management performant, echipa care lucrează aici este una de o calitate deosebită, o demonstrează prin faptul că nu au plângeri niciunde pentru actul medical pe care-l desfășoară zilnic. Primarul Vladimir Petruț, alături de conducerea spitalului De asemenea, au fost plătite drepturile salariale ale angajaților la timp, inclusiv banii pentru hrană și sporurile prevăzute de lege. Singurul lucru care nu s-a făcut încă este acordarea vocherelor de vacanță, dar pentru care încă nu este târziu și vom vedea dacă există fonduri suficiente în acest an pentru a putea fi puse la dispoziția angajaților. În consecință, noi nu dorim să transferăm acest spital către nicio instituție a statului. Momentan, Consiliul Local al orașului Cavnic împreună cu conducerea spitalului, pot asigura funcționarea unității medicale în bune condiții, cu toate că au crescut foarte mult salariile și utilitățile în ultima perioadă. Deci noi putem asigura pe mai departe funcționarea spitalului. Am dorit să fac aceste precizări pentru a liniști atât personalul spitalului, conducerea lui, cât și cetăţenii, că nu există niciun pericol din aceste puncte de vedere”. Nu este exclusă nici colaborarea cu alte instituții Spitalul din Cavnic nu refuză nici colaborarea cu alte instituții ale statului, mult mai puternice din punct de vedere financiar: „De asemenea, mai doresc să precizez că noi categoric nu ne opunem, ca administrație locală, la o colaborare cu alte instituții de genul Ministerului Sănătății, Consiliului Județean Maramureș, DSP-ului, CAS-ului, doar că fiecare trebuie să înțeleagă că aici muncesc peste 100 de oameni și ei trebuie respectați. Eu nu sunt împotrivă nici dacă se dorește ca acest spital să treacă la Consiliul Județean sau Ministerul Sănătății, pentru că, cu siguranță, au venituri mai mari, alte capacități de a dota și moderniza spitalul, numai că noi trebuie să ne luăm, ca administrație publică locală, niște măsuri de siguranță. Acestea țin în principal de următoarele aspecte: unitatea spitalicească să rămână așa cum este, de sine stătătoare, adică să nu fie dizolvată sau alipită de alte spitale; de asemenea, să-și păstreze personalul pe care-l are în prezent și salariile care sunt în plată astăzi. Dacă vom primi aceste asigurări că orice altă entitate a județului Maramureș va menține aceste criterii pe care noi le-am enumerat, atunci nu suntem împotrivă să-l transferăm. Nu în ultimul rând, trebuie ca și angajații spitalului să fie de acord cu această mutare, pentru că nu ne dorim conflicte, scandaluri și nu dorim să punem în pericol funcționarea acestei instituții medicale. După cum se știe, noi nu am fost niciodată împotrivă ca spitalul să fie modernizat, ori să primească fonduri din altă parte. Faptul că unii încearcă să condiționeze acest lucru numai printr-un transfer către unitățile pe care ei le conduc, poate să ne dea de înțeles alte lucruri și atunci acționăm în consecință! Dar noi totuși credem că toată lumea dorește până la urmă binele instituției, al orașului și al cetățenilor din Cavnic. În concluzie, dacă se dorește transferarea spitalului către altă entitate, acest lucru se va putea face dacă se vor respecta condițiile menționate. În caz contrar, noi mergem pe drumul nostru și vom găsi soluții să ne modernizăm și să asigurăm un act medical de bună calitate pentru toți cetățenii și pentru cei care, din păcate, ajung la spital din alte părți”, a conchis Vladimir Petruț. Post-ul Primăria Cavnic nu se opune transferului spitalului, în anumite condiții apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • PNL: majorarea alocațiilor – singurul beneficiu al dezbaterii bugetului național
  Liberalii maramureșeni sunt de părere că singurul lucru bun câștigat în urma dezbaterilor pe Legea bugetului a fost majorarea alocațiilor pentru copii: „Singurul beneficiu pe care l-a adus României dezbaterea bugetului național în Parlament este cel legat de majorarea indemnizației copiilor în vârstă de până la doi ani, de la 200 la 300 de lei, cu întâi martie, respectiv majorarea indemnizației de la 84 la 150 de lei pentru cei cu vârsta între 2 și 18 ani și chiar mai mult de această vârstă, dacă vizează finalizarea studiilor liceale obligatorii. Este important de reținut faptul că la dezbaterea pe buget au avut loc discuții pe încă o serie de amendamente, introduse de către parlamentarii PNL. Dintre acestea amintesc în primul rând despre votul privind actualizarea alocației copiilor cu rata inflației. Am avut surpriza ca dintre parlamentarii senatori de Maramureș, să fie unul singur care votează: Severica Covaciu, care a votat pentru, însă de la PSD nu au fost prezenți niciunul din Maramureș la ședința respectivă. La Camera Deputaților, la majorarea alocațiilor, a votat pentru Viorica Cherecheș și Vlad Duruș, iar Călin Matei de la PSD a votat nu. Pe ceilalți deputați nu i-am găsit în lista celor care au votat. Probabil că erau într-un concediu bine-meritat după sărbătorile de iarnă. Votul în Camera Deputaților pentru amendamentul legat de indexarea pensiilor. Viorica Cherecheș a votat pentru, Vlad Duruș da, Matei Călin de la PSD a votat împotrivă, iar la Senat, Liviu Marian Pop a votat nu, în timp ce Severica Covaciu a votat cu da. Alții nu au fost prezenți”, a declarat Călin Bota, președintele organizației PNL Baia Mare. Post-ul PNL: majorarea alocațiilor – singurul beneficiu al dezbaterii bugetului național apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • USR dă tonul protestelor în Maramureș (P)
  Duminică, de la ora 17, membrii filialei USR Baia Mare vor fi prezenți în stradă, în Piața Revoluției, pentru a protesta împotriva capturării statului român de gruparea infracțională de la vârful PSD-ALDE. Ne solidarizăm cu judecătorii și procurorii, precum și cu asociațiile profesionale Forumul Judecătorilor, Asociația VeDem Just, UNJR, care au pornit un amplu protest la nivel național și cerem Guvernului și majorității parlamentare să oprească distrugerea statului de drept și să aplice rezoluția Parlamentului European și recomandările Comisiei de la Veneția. Guvernul PSD-ALDE și-a pierdut legitimitatea și capacitatea de a guverna. România are nevoie de alegeri anticipate. România are nevoie de o nouă majoritate guvernamentală care să ofere siguranță și stabilitate cetățenilor ei. Vă așteptăm pe toți alături de noi, de la ora 17, duminică, pe platou. Conducerea USR Maramureș Post-ul USR dă tonul protestelor în Maramureș (P) apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Nou director medical la Ambulanța Maramureș
  Începând de luni, 4 martie 2019, Serviciul Județean de Ambulanță Maramureș va avea un nou director medical: dr. Alexandru Ilieș. Acesta îl va înlocui pe actualul director medical, dr. Ioana Cătană. Post-ul Nou director medical la Ambulanța Maramureș apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Răsturnare de situaţie! Cristi Bud a ales campioana CFR Cluj
  Dat ca sigur transferul atacantului băimărean Cristi Bud la FC Hermannstadt, mutarea nu s-a mai produs până la urmă. Cristi, care a evoluat ultima oară în Elveţia, la FC Yverdon, a ales să meargă la campioana în exerciţiu CFR Cluj-Napoca. Dar nu înainte ca cele două cluburi din Liga 1 să ajungă la o înţelegere, formaţia antrenată de Vasile Miriuţă alegându-se cu o sumă de bani în urma trecerii atacantului băimărean la CFR Cluj. De altfel, acesta este primul transfer din Liga 1 în urma căruia FC Hermannstadt se alege cu o sumă de bani. Cristi Bud va îmbrăca pentru a treia oară tricoul vişiniu pentru formaţia din Gruia, în palmaresul atacantului existând patru trofee cu gruparea din Gruia, două titluri de campion şi două Cupe ale României. Post-ul Răsturnare de situaţie! Cristi Bud a ales campioana CFR Cluj apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Salon de fotografie
  Zece artişti fotografi au tratat cu multă seriozitate şi simţ artistic tematice diverse pe care le-au aşezat în imaginile surprinse cu aparatul de fotografiat. Lucrările acestora pot fi admirate până în 25 februarie la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare. Expun: Ovidiu Corzan, Ovidiu Dragomir, Răzvan Fechete, Tudorel Ilie, Victor Mihalca, Alec Portase, Gheorghe Porumb, Felician Săteanu, Ştefan Selek, Elisabeta Veress. Salonul de fotografie deschis recent la bibliotecă le-a dat libertate artiştilor fotografi să se exprime artistic aşa cum vor şi să opteze pentru tema preferată. Aşa că pot fi văzute şi crâmpeie din sufletul ţăranului român, dar şi peisaje sau fotografii abstracte. „Salonul nu are nicio tematică pentru că aşa sunt expoziţiile colective şi nu are rost să încorsetezi exprimarea artistică într-o singură temă”, a punctat artistul fotograf, Victor Mihalca. Totuşi, fotograful Felician Săteanu se gândeşte ca la un moment dat să fie propusă o anumită temă pentru a se observa cât de diferit poate fi abordat subiectul. Felician Săteanu a mai arătat că există calitate artistică, există artişti, dar nu prea sunt spaţii de expoziţii. Important e că artiştii rămân “adunători de frumos” pe care îl răspândesc celor din jur. “Am citit un citat din Kafka în care el spune că cei care adună frumos nu vor îmbătrâni niciodată. Fotografii în general sunt adunători de frumos. În momentul în care rezonează cu subiectul, folosesc aparatul ca să imortalizeze acest moment. Apoi vin şi ni-l oferă nouă, pasionaţilor de fotografie, cu foarte multă generozitate”, a adăugat Felician Săteanu. Post-ul Salon de fotografie apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Gabriel Liahovici, locul 1 la Cluj-Napoca
  În perioada 16-22 februarie, la Cluj-Napoca s-a desfăşurat turneul de tenis de câmp dotat cu „Cupa Napoca”, la competiţia de seniori participând şi băimăreanul Gabriel Liahovici (CS Tenis Club Baia Mare). Parcursul acestuia a fost unul fără greşeală, Gabriel adjudecându-şi în final prima poziţie, după cele trei victorii repurtate. În primul tur, Gabriel a avut tur liber, iar în turul secund, contând pentru sferturile de finală, băimăreanul a trecut de Ion Straciuc (CSM Oradea), 6-2, 6-1. A urmat penultimul act, unde Gabriel l-a avut ca adversar pe David Cercel, pe care l-a eliminat rapid, după 6-1, 6-2. În finală, Gabriel Liahovici a luptat pentru primul loc împotriva lui Adrian Şimon. Primul set a fost dominat copios de băimărean, câştigat cu 6-1, iar în setul secund, la scorul de 2-1 pentru sportivul nostru, adversarul acestuia a abandonat din cauza unei accidentări. Gabriel Liahovici va lua parte, la acest final de săptămână, la un alt turneu rezervat seniorilor, la Cupa Mărţişor de la Oradea. Post-ul Gabriel Liahovici, locul 1 la Cluj-Napoca apare prima dată în Graiul Maramuresului.
 • Simpozion dedicat comemorării lui George Pop de Băseşti
  Aspecte despre personalitatea lui George Pop de Băseşti au fost prezentate la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, cu două zile înainte de împlinirea a 100 de ani de la trecerea sa în veşnicie. În memoria acestuia a fost organizat un simpozion în care s-au evidenţiat date biografice, dar şi câteva din caracteristicile maramureşeanului, despre care “nu se poate spune nimic negativ”, după cum a concluzionat conf.univ.dr. Florian Roatiş. În debutul simpozionului, conf. univ. dr. Ştefan Vişovan a amintit reperele importante din viaţa lui George Pop de Băseşti. Astfel, acesta a evidenţiat că marele om politic s-a născut la 1 august 1835 ca fiu al lui Petru Pop din Băseşti şi al Susanei Pop din Turţ. În comuna natală, Băseşti, îşi face studiile primare, iar clasele a V-a şi a VI-a în Baia Mare, clasele a VII-a şi a VIII-a de liceu, precum şi studiile de drept la Oradea. Ajunge să fie recrutat în armată, dar este eliberat în toamna anului 1860, George Pop de Băseşti se angajează cu tot elanul tinereţii în viaţa politică. Va prezida conferinţele naţionale ale P.N.R. din anii 1908, 1909, 1910, arătând că idealul nostru naţional trebuie să fie umanitarismul, civilizaţia, libertatea şi independenţa, iar mijloacele de înfăptuire, solidaritatea şi disciplina. „Nici o luptă naţională, nici un succes politic nu s-au obţinut fără solidaritate şi disciplină”, spunea George Pop de Băseşti. Pe de altă parte, conf. univ. dr. Florian Roatiş a accentuat că George Pop de Băseşti “a trăit mult, şi totuşi puţin. Mult ca vârstă şi realizări, puţin deoarece nu a avut decât o singură, dar mare satisfacţie: aceea că a văzut realizată Unirea pentru care a luptat atâta. Dacă Vasile Lucaciu a intrat în primul Parlament al României Mari, George Pop de Băseşti nu a avut satisfacţia să-şi vadă recunoscută activitatea şi din partea Bucureştiului. A fost decorat de către regele Ferdinand în 11 decembrie 1918, dar nu a primit până în 1919 când a murit această medalie”. Conf. univ. dr. a mai amintit despre “generozitatea şi bunătatea” marii personalităţi, George Pop de Băseşti, fiind cel care “a iniţiat premii pentru gospodarii harnici din zona Sălajului, pentru învăţătorii din această regiune”. Post-ul Simpozion dedicat comemorării lui George Pop de Băseşti apare prima dată în Graiul Maramuresului.
Adauga publicatie in aceasta coloana
Adauga propriul feed RSS Adauga feed din director
Adauga propriul tau feed RSS
(exemplu: http://site.com/feed.xml)

Introduceti link-ul publicatiei si apasati adauga:

Feed-ul RSS se incarca... feed-ul rss se incarca...
Asteptam sugestiile tale!