Presa.ro - Stiri si presa din categoria Economie

Daca doriti sa schimbati ordinea categoriilor, mergeti la categoria dorita, trageti de aceasta cu mouse-ul si plasati-o pe pozitia pe care doriti sa fie afisata.

Presa din judetul...
Autentificare
 
Curs valutar 16.07.2018
Recomandari
Adauga publicatie in aceasta coloana
Adauga propriul feed RSS Adauga feed din director
Adauga propriul tau feed RSS
(exemplu: http://site.com/feed.xml)

Introduceti link-ul publicatiei si apasati adauga:

Feed-ul RSS se incarca feed-ul rss se incarca...
 • Parlamentul European a adoptat amendamentul bugetar prin care se alocă 800.000 de euro în plus faţă de propunerea Comisiei pentru susţinerea cheltuielilor pentru competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii (COSME)
  Comisia IMCO (Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor) din Parlamentul European a votat,la propunerea eurodeputatului român Maria Grapini, acordarea unui plus de 800.000 de euro sectorului IMM-urilor, conform raportului privind alocarea Bugetului UE pentru anul 2019. Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini a fost raportor din umbră pe acest subiect şi, la propunerea sa, IMM-urile au obţinut un succes, întrucât la liniile bugetare pe proiectele pilot s-a adoptat amendamentul bugetar prin care se alocă 800.000 de euro în plus faţă de propunerea Comisiei pentru susţinerea cheltuielilor pentru competitivitatea în­treprinderilor mici şi mijlocii (COSME). „Sper ca şi IMM-urile din Româ­nia să beneficieze de aceşti bani! Autorităţile naţionale au obligaţia informării cetăţenilor şi a mediului economic. Eu sper că mesajul meu de astăzi este important şi îmbucurător!”, a declarat, la Bruxelles, doamna Grapini. Maria Grapini subliniază că lupta sa pro IMM-uri nu este una „surdă”, dat fiind că Europa ia în calcul propuneri ori de câte ori acestea sunt serioase. Europarlamentarul a mai avut propuneri care au fost votate la IMCO. Unele dintre acestea privesc necesitatea susţinerii competitivităţii mai puternice şi alocarea fondurilor necesare pentru transformările inerente impuse de intrarea în era digitală. Maria Grapini a atins şi problema produselor neconforme, astfel că în raport, la propunerea sa, apare şi necesitatea alocarii resurselor bugetare necesare pentru ca supravegherea pieţei să fie una eficientă şi coordonată, în vederea sporirii siguranţei con­sumatorilor. Un alt amendament depus la Comisia IMCO impune introducerea nevoii de corelare a tuturor programelor pentru Piaţa Internă cu Regulamentul General al UE privind protecţia datelor personale.
 • Statisticile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) indică o creştere cu 11% a cuantumului activelor fondurilor de pensii private facultative la finalul lunii mai 2018
  Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la 31 mai 2018, fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de aproximativ 1,872 miliarde de lei, în creştere cu 11% comparativ de nivelul de la 31 mai 2017, dar în scădere cu 0,69% faţă de luna trecută. Creşterea fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 19,14% la 31 mai 2018, faţă de aceeaşi dată din 2017. Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 1,1 miliarde de lei, respectiv 59,06%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 377,35 milioane de lei (20,16%). Depozitele bancare se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 120,747 milioane de lei, respectiv 6,45% din totalul activelor. Potrivit datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul III era de 1,872 miliarde de lei, la 31 mai 2018, iar valoarea activului net era de 1,869 miliarde de lei. Fondurile de pensii facultative aveau 457.143 de participanţi la 31 mai 2018. Pe pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare şi Stabil. Fondurile de pensii private obligatorii- Pilonul II- aveau active în valoare de aproximativ 43,01 miliarde de lei, la 31 mai 2018, în creştere cu 19,14% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut, dar în scădere cu 0,07% faţă de aprilie 2018, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 26 miliarde de lei, respectiv 60,47%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 7,94 miliarde de lei (18,48%). Depozitele bancare se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 4,53 miliarde de lei, respectiv 10,54% din totalul activelor. Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 43,012 miliarde de lei, la 31 mai 2018, iar valoarea activului net era de 42,990 miliarde de lei. Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,134 milioane de participanţi. Conform Agerpres, de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 6,99 milioane de participanţi. În luna martie 2018, au fost virate contribuţii pentru 4,1 milioane de participanţi, iar pentru 3,013 milioane nu au fost virate contribuţii. Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
 • Dobânda de referinţă în zona euro va rămâne la un minim istoric atâta timp cât va fi nevoie pentru a asigura revenirea inflaţiei
  În minuta şedinţei de politică monetară din luna iunie a BCE, publicată pe site-ul instituţiei, se mai precizează că indiciile oferite de Banca Centrală Europeană cu privire la acest domeniu nu trebuie percepute ca fiind definitive,informează Reuters. La finalul şedinţei de politică monetară de luna trecută, consiliul guvernatorilor BCE a anunţat că dobânzile nu se vor modifica „până în vara lui 2019”. Tot atunci, BCE a anunţat că va pune capăt achiziţiilor de active până la finele acestui an. Cu toate acestea, oficialii BCE au ţinut să sublinieze că dobânzile vor fi modificate numai dacă inflaţia în zona euro va continua să se îndrepte spre obiectivul ţintă, o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%. „S-a considerat că ar trebui pus accentul pe caracterul non-definitiv al componentei dependente de conjunctură a indiciilor, în condiţiile în care dobânzile sunt aşteptate să rămână la nivelele actuale atâta timp cât va fi nevoie pentru a garanta o ajustare durabilă a traiectoriei inflaţiei”, se arată în minuta BCE. În pofida acestui avertisment, responsabilii BCE sunt de părere că progresele în materie de relansare a inflaţiei sunt substanţiale şi şi-au exprimat încrederea că creşterea preţurilor va continua să se apropie de ţinta avută în vedere de BCE. În condiţiile în care inflaţia este în creştere iar avansul economiei pare să se stabilizeze, consiliul guvernatorilor BCE a decis în data de 14 iunie să reducă achiziţiile de active începând din luna octombrie şi să le oprească complet la finele acestui an. De asemenea, Consiliul guvernatorilor a împins aşteptările pentru prima majorare a dobânzii de referinţă undeva în a doua jumătate a anului următor.  
 • În prezent, în cadrul creditelor prin Prima Casă, a apărut un risc sistemic pentru bănci
  Riscurile sistemice la adresa băncilor sunt importante pentru economie în ansamblu, drept pentru care sunt contracarate din momentul în care sunt identificate. Debitorii cu venituri mici raportat la rata lunară (grad de îndatorare de 40-50%) şi locuri de muncă în industrii pro-ciclice care au contractat un credit prin Prima Casă sunt vulnerabili în prezent. Conform Raportului anual al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), programul Prima Casă a căpătat o dimensiune sistemică şi a devenit, dintr-un program guvernamental destinat ajutorării persoanelor cu venituri reduse să achiziţioneze o locuinţă, un risc la adresa sistemului bancar autohton. Stocul de împrumuturi acordate prin Prima Casă a ajuns la 31,9 miliarde lei, adică 26% din totalul creditelor acordate populaţiei în martie 2018, iar în fluxul de credit ipotecar a reprezentat 64% în 2016 şi 58% anul trecut. „Programul Prima Casă a reprezentat principalul pilon de sprijin al pieţei imobiliare după prăbuşirea dramatică cauzată de criza financiară“, explică Iancu Guda, preşedinte al Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România şi lector la Institutul Bancar Român. „Astfel, în perioada 2009 – 2017 au fost intermediate aproximativ 200.000 de tranzacţii prin acest program, cu o valoare totală de circa 34 miliarde lei, în condiţiile în care stocul creditelor ipotecare acordate populaţiei a crescut de la 24 miliarde lei la finalul lui 2009 până la 66 miliarde lei la sfârşitul lui 2017, ajungând deja la 69 miliarde lei la finalul lunii mai 2018“, spune Iancu Guda, care mai arată că „aproximativ 80% (adică 34 miliarde lei din 42 miliarde lei) dintre creditele ipotecare acordate în perioada 2009 – 2017 au fost contractate prin programul Prima Casă“. Pe parcursul celor nouă ani, programul guvernamental s-a îndepărtat de obiectivul declarat, cel de a oferi dobânzi mici familiilor cu venit scăzut, iar în ultimii ani persoane cu venituri mari, capabile să plătească un avans mai mare decât cel minim impus au contractat credite speculative pentru a beneficia de condiţii de finanţare reduse. Iancu Guda arată că riscul sistemic derivă din valoarea garanţiilor acordate în prezent. „Dacă o treime dintre aceste credite intră în restanţă, contravaloarea garanţiilor executate este inclusă în deficitul fiscal, ceea ce duce la creşterea acestuia cu până la 10 miliarde lei şi devine foarte greu de finanţat pentru statul român“. În acelaşi timp si costul de finanţare al statului român a crescut în ultima perioadă, explică Iancu Guda, dând ca exemplu dobânda medie pentru obligaţiunile de stat cu maturitate de un an care a urcat până la 2,97% în iunie, de la o medie de 0,67% în urmă cu un an. În raportul CNSM apare un risc sistemic şi ca urmare a valorii creditului raportată la valoarea imobilului (LTV – loan to value), de până la 95%, ceea ce poate genera vulnerabilităţi în eventualitatea unor ajustări viitoare. Mai mult decât atât, programul a căpătat un caracter prociclic în ultimii ani, stimulând creditarea într-un segment care are acum o dinamică importantă. Suprastimularea cererii de locuinţe prin Prima Casă reprezintă un risc prin faptul că duce la preţuri mai mari pentru imobile şi creşte expunerea statului faţă de sectorul bancar. „Programul a susţinut alimentarea unei bule imobiliare în condiţiile în care consider că preţul mediu pe metru pătrat este supraevaluat cu 20%-25% pentru locuinţele vechi (cu peste 30 de ani de la momentul construcţiei) şi cu aproape 30%-35% pentru locuinţele rezidenţiale construite în prezent“, spune Guda. Pe de o parte există un deficit de ofertă, cu doar 23.000 de locuinţe livrate în prima jumătate a anului, cu 5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, iar pe de altă parte există un exces de cerere, cu venituri în urcare pentru populaţie şi dobânzi încă mici pentru credite. „Astfel, preţul mediu pentru un apartament a crescut în marile oraşe cu aproape 30% în ultimii trei ani şi cred că suntem într-o bulă imobiliară care nu mai poate continua mai mult de 1-2 ani“, arată preşedintele AAFBR. În prezent există şi problema supra-îndatorării debitorilor după ce acest nivel a crescut considerabil, o treime dintre cei care au contractat un credit în ultimul an având un grad de îndatorare de peste 55%, conform raportului CNSM. Și îndatorarea totală a populaţiei a fost în creştere anul trecut, avansând cu 8,1% pe fondul majorării creditării bancare cu 7,5%. Numărul de credite acordate în 2017 a fost mai mic decât cele din 2016, dar valoarea mediană a unui împrumut, indiferent de destinaţia acestuia, s-a majorat cu 12%, dintre care cea a unui credit de consum a urcat cu 15%.
 • Creşterea ROBOR se reflectă pe piaţa imobiliară. Preţul apartamentelor începe să scadă şi asta pentru că românii nu se mai încumetă să se împrumute la bănci
  Creșterea ROBOR la trei luni a temperat dorinţa românilor de a se împrumuta de la bancă pentru a-şi cumpăra o casă. Indicatorul a crescut de peste trei ori de vara trecută până acum, iar acest avans se vede în ratele lunare. Pentru un credit Prima Casă de 225.000 de lei, luat pe o perioadă pe 30 de ani, rata a crescut cu 324 de lei numai în ultimul an. Efectul se vede pe toată piaţa imobiliară. „80-90% dintre cereri de pe cartiere sunt cu credite și automat asta îi face să se răzgândească pe absolut toți. Când vezi 3,5 și te gândești că poate ajunge la 4 la%. Absolut toți stau în stand-by, nu mai vor să achiziționeze”, spune un agent imobiliar. În Cluj-Napoca se vede cel mai bine că preţul locuinţelor îşi temperează creşterea. Prețul mediu pentru un metru pătrat util ajunge până la 1.522 de euro. „Cele mai costisitoare locuințe sunt cele noi, situate în zone bune. Spre exemplu, prețul unui apartament cu două camere din cartierul Gheorgheni poate să ajungă până la 95.000 de euro”, relatează Mihaela Crețu, jurnalist Digi24. Totuşi, specialiştii în economie nu văd încă motive de îngrijorare. „A venit apocalipsa cu ROBOR-ul, cand el a fost 4-5 la sută și n-a murit nimeni, a fost și mai înalt”, spunea la începutul lunii Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. „În 2013, era ROBOR la 5-6% sau chiar mai mult. El a scăzut continuu până în 2017. La fel ratele se actualizau, avem clienţi care au ajuns la rate cu 40% mai mici decât momentul în care au accesat creditul. Acum evoluţia e în sens invers şi ele cresc proporţional cu creşterea acestui indicator”, explică Anca Bidian, consultant financiar. Rate mai mari plătesc şi românii care s-au împrumutat în euro, deşi creşterile în acest caz sunt mult sub nivelul celor în lei. Asta pentru că, deşi indicele EURIBOR, folosit pentru actualizarea dobânzilor, nu a avut o evoluţie vizibilă, datornicii depind de cursul de schimb. Anul trecut, în această perioadă, un euro era cotat sub 4,57 lei. Acum, euro se menţine peste pragul de 4,66 lei.  
 • Aproximativ 1.250 de locuri de muncă pentru lucrătorii români în Spaţiul Economic European
  1.247 de locuri de muncă sunt disponibile pentru lucrătorii români în Spaţiul Economic European, prin reţeaua Eures România, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Conform centralizării, din totalul celor 1.247 de posturi vacante, din 17 state europene ,cele mai multe sunt oferte de către angajatorii din Olanda (407 locuri de muncă), Germania (335) şi Austria (300). Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în Olanda sunt disponibile 407 locuri de muncă, dintre care 100 pentru muncitor în sere, 60 pentru manipulant în depozit, 50 pentru manipulant marfă, 30 pentru lucrător în bucătărie, 30 pentru lucrător la banda de producţie, 30 pentru muncitori necalificaţi, 30 pentru muncitor în producţia de hrană pentru câini şi pisici, 30 pentru stivuitorist, 10 pentru culegători floarea soarelui, 10 pentru creatori buchete de flori, 10 pentru inginer, 10 pentru lăcătuş confecţii metalice, cinci pentru sudor, două pentru ajutor de bucătar, relatează news.ro. Angajatorii din Germania oferă 335 de locuri de muncă, respectiv 53 pentru postul de electrician, 51 pentru sudor, 51 pentru lăcătuş, 50 pentru instalator, 37 pentru manipulant bagaje, 22 pentru şofer de camion, 10 pentru ospătar, şapte pentru cameristă/roomboy, şase pentru tehnician în domeniul electric, şase pentru mecanic instalaţii sanitare, de încălzire şi climatizare, şase pentru lucrător în depozit, patru pentru bucătar, patru pentru mecatronist, trei pentru şofer de autobuz, câte două pentru brutar, măcelar şi montator instalaţii electrice şi câte unul pentru barman, carosier, commis de cuisine, inginer frigotehnist, inginer programare instalaţii, inginer service, manager de proiect construcţii conducte industriale, montator acoperişuri, montator schele, operator CNC, operator excavator, ospătar/commis de rang, personal întâmpinare oaspeţi, programator PLC, personal în domeniul hotelier, recepţioner, sofer automacara, tehnician instalaţii, vopsitor auto. În Austia sunt disponibile 300 de locuri, câte 100 pentru bucătar, cameristă şi chelner, în timp ce în Irlanda sunt disponibile 61 de locuri de muncă: 50 pentru ciontolitor tranşator carne, 10 pentru îngrijitor bătrâni şi un şef complex zootehnic. De asemenea, în Polonia se angajează pe 50 de posturi, dintre care 25 de sudor, 10 de dulgher de cofrare, 10 de zidar şi cinci de muncitor în construcţii, în timp ce în Norvegia, angajatorii oferă 23 de locuri de muncă, dintre care 10 mecanic auto, 10 tinichigiu auto, două pentru frizer/coafor şi unul pentru inginer programator (CTO). În Marea Britanie sunt disponibile 17 locuri de muncă, dintre care 10 pentru asistent social, cinci pentru sudor MIG şi câte unul pentru director adjunct şi coordonator îngrijitori persoane la domiciliu, în timp ce în Letonia şi Slovacia sunt disponibile câte 12 locuri de muncă, dintre care 10 pentru constructor de drumuri şi două pentru excavatorist în Letonia şi 12 sticlari în Slovacia. În Bulgaria se caută 10 specialişti în serviciul cu clienţii, în Suedia sunt disponibile opt locuri de muncă, cinci pentru vopsitor auto şi trei mecanici auto, în Spania angajatorii caută să angajeze pe patru posturi, trei pentru tehnicieni şi un operator centrale electrice, iar în Slovenia se caută doi şoferi de camion sau de maşini de mare tonaj şi un inginer mecanic sau energetician. În Ungaria se caută un frezor şi un sudor. Cele mai puţine locuri de muncă sunt disponibile în Franţa, Croaţia şi Malta, unde angajatorii au disponibil un singur post de angajat polivalent în domeniul hotelier, un muncitor necalificat ăn cosntrucţii, respectiv un montator semne de circulaţie.  
 • Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că românii vor scăpa de poprirea pe conturi
  Ministrul afirmă că această decizie va fi luată la pachet cu alte măsuri benefice pentru oamenii de rând. Teodorovici a spus: „Nu te poţi uita în ochii unui român simplu care n-are niciun fel de instrument de apărare. O să vedeţi că o să dispară această abordare agresivă din partea statului până la finele anului. Poprirea aceasta dispare. Nu o să mai găsească românul un cont blocat pe neaşteptate – pleacă într-o excursie în afara ţării şi se trezeşte că nu poate să-şi acceseze niciun fel de cont pentru că pentru o sumă minoră a blocat cineva toate conturile”. Contribuabilii persoane fizice au datorii către stat de 14-15 miliarde de lei acumulate în ultimii cinci ani, iar Ministerul Finanţelor vrea să stimuleze achitarea lor anul acesta, a anunţat, de curând, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. „Am vorbit de acest lucru la început acestui an când am făcut declaraţia unică şi la acea dată vorbeam de restanţe, de faptul că ANAF nu a trimis în ultimii cinci ani de zile decizii de impunere către anumite categorii de persoane, de contribuabili. Şi atunci e normal ca fiecare să ştie într-un final ce are de dat către stat şi undeva prin toamnă să avem o centralizare a acestor informaţii fiscale pentru care fiecare contribuabil să aibă această imagine. După care e normal, ca şi stat, pentru că ai avut o parte de vină ne-notificând contribuabilul, dar şi contribuabilul trebuia să ştie foarte bine legea şi să plătească faţă de stat, deci undeva la mijloc, să putem propune un mecanism care să încurajeze plata acestor sume în marea lor parte în acest an”, a spus Eugen Teodorovici. Ministrul Finanţelor a spus că la persoanele fizice datoriile pe ultimii cinci ani se ridică la 14-15 miliarde de lei şi sunt din diferite zone, inclusiv amenzi de circulaţie. Termenul de plată va fi în martie anul viitor însă aceia care vor achita datoriile până la sfârşitul lui 2018 vor beneficia de o reducere a sumei de plată. Valoarea bonusului urmează să fie stabilită în urma analizei structurii datoriei.  
 • Vasile Puşcaş a criticat modul în care guvernele care s-au succedat la conducerea ţării au înţeles să implementeze politicile UE
  Sub mandatul de negociator al lui Puşcaş, ţara noastră a încheiat toate capitolele privind aderarea la UE şi a obţinut 50 de perioade de tranziţie pentru România. În urma negocierilor finalizate de Puşcaş, la 25 aprilie 2005, Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat tratatul de aderare la UE, aderare finalizată la 1 ianuarie 2007. Criticile referitoare la perioada post-aderare au fost formulate de Vasile Puşcaş cu ocazia unui scurt interviu acordat site-ului eur­activ.com. Conform fostului negociator şef, de când ţara noastră a aderat la UE, în ianuarie 2007, guvernele care s-au succedat nu au reuşit să finalizeze toate măsurile privind integrarea efectivă în blocul european, deşi există presiuni puternice în ţară din partea mediului de afaceri şi societăţii civile. Vasile Puş­caş a precizat: „Din 2004 încoace, din nefericire, guvernele nu s-au angajat foarte mult să implementeze politicile UE. Guvernele succesive, nu un guvern specific, atât conservatorii, cât şi social-democraţii, au urmat acelaşi model de politică a UE în interiorul ţării”. Una dintre cauze, în opinia lui Puşcaş, ar fi o implicare prea slabă a Comisiei Europene „în monitorizarea şi găsirea de modalităţi prin care să sprijine punerea în aplicare a politicilor UE în cadrul noilor state”. Referitor la ce s-a întâmplat din 11 decembrie 2016 încoace, Vasile Puşcaş a spus că numirea a trei guverne diferite, conduse de social-democraţi în România, într-un an, arată că este necesară o schimbare serioasă. Puşcaş a declarat: „Este un semnal că oamenii doresc o schimbare reală, nu simulează schimbarea. Este o presiune puternică spre schimbare şi, bineînţeles, politicienii nu sunt foarte fericiţi pentru că sunt aleşi pe termen scurt şi interesaţi în primul rând în campaniile politice, mai degrabă decât în dezvoltarea de strategii pe termen lung”. În opinia fostului negociator şef pentru aderarea României la UE, în acest moment în ţara noastră, pe plan politic, nu există niciun partid care să propună o „a treia cale”. De aceea Puşcaş susţine că schimbarea va veni de la trei grupuri sociale: *antreprenorii micilor companii locale care interacţionează cu piaţa europeană, *managerii cu experienţă în afaceri internaţionale *tinerii „care încep să înţeleagă că trebuie să facă parte din dialogul privind viitorul UE şi viitorul Româ­niei în acest cadru”. În privinţa statutului ţării noastre în UE, fostul negociator şef a respins ideea că România este un membru de clasa a doua, marginalizat. „Poate avem politicieni de clasa a treia, dar nu suntem membri de clasa a doua. România are încă un potenţial puternic”, a afirmat Vasile Puşcaş, pentru euractiv.com. Domnia sa a mai spus că politicienii români nu au reuşit să dea Bucureştiului o voce reală în elaborarea politicilor UE. „Chiar şi acum, procesul decizional european în România nu este foarte bun. Dar cred că noile grupuri profesionale sociale şi politice vor schimba acest lucru rapid „, a adăugat Puşcaş. Vasile Puşcaş s-a referit şi la următoarele alegeri europene, care vor avea loc în mai 2019 şi care vor avea o pondere deosebită în România, deoarece vor testa ratingurile politice înainte de alegerile prezidenţiale programate tot anul viitor. El a menţionat că ţara noastră nu are partide eurosceptice, dar există „o mulţime de grupări eurosceptice în principalele partide politice” şi în timpul preşedinţiei UE de şase luni, din ianuarie până în iulie anul viitor, „unul dintre rezultatele pozitive va fi clarificarea poziţiilor şi orientarea lor spre Vest, la nivelul UE”. Conform acestuia, oamenii aşteaptă o viziune din partea instituţiilor şi a liderilor, iar marea problemă cu care se confruntă Uniunea Europeană este că nu are, în prezent, o conducere puternică şi valoroasă.  
 • Sancţiuni drastice pentru cei care îşi modifică apartamentul şi nu anunţă asociaţia. Amenzi de până la 10.000 de lei
  Un nou proiect de lege aflat la promulgare aduce amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc, mai concret, pentru cei care fac modificări în apartamente. Acest subiect este mai amplu abordat în noul act normativ care vine cu noi reguli şi care va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit legislaţiei, modificările care necesită o autorizaţie trebuie comunicate asociaţiei. Nu este necesară o aprobare din partea asociaţiei, dar aceasta trebuie anunţată în cazul în care faceţi schimbări care necesită o autorizaţie de construcţie. „Orice modificare a proprietăţii individuale care necesită emiterea unei autorizaţiide construire/desfiinţare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică  a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi a planurilor din proiectul tehnic”, prevede noua lege. Potrivitavocatnet.ro, proprietarii au obligaţia de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații va atrage, potrivit proiectului, o amendă de la 200 la 1.000 de lei, chestiune neprecizată până acum în vechea lege. Mai mult, cei care vor pune în pericol integritatea structurală a condomniului sau a altor apartamente, să zicem, sau care vor afecta buna funcționare a instalațiilor aferente acestora vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei. De asemenea, modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condomniului fără respectarea noii legi se va sancționa cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei (amenzile sunt de două ori mai mari ca acum). E vorba, mai exact, de nerespectarea obligației de a obține acordul membrilor din asociație și, mai ales, dacă e cazul, de acordul proprietarilor afectați. „Modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie ale condominiului, precum şi amplasarea de mijloace publicitare pe faţada şi/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea, se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectaţi, şi pe baza autorizaţiei de construire, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, scrie, mai exact, în noua reglementare.  
 • Senatorul PNL Florin Cîţu afirmă că ritmul alarmant de creştere a preţurilor în luna iunie şi creşterea inflaţiei este exact ceea ce a vrut liderul PSD, Liviu Dragnea
  Cîţu crede că statul vrea ca inflaţia să fie mare, reducându-se astfel puterea de cumpărare şi se opreşte supraîncălzirea economiei. „Preţurile continuă creşterea alarmantă şi în iunie. Mai mult, rata inflaţiei măsurată cu indicele armonizat (IAPC), cel care este relevant pentru comparaţia cu ţările UE şi pentru aderarea la zona euro, a continuat să crească. Exact cum au vrut Dragnea şi PSD. Faţă de iunie 2017 preţurile au crescut cu 5,4% (INS), în iunie 2018”, scrie Florin Cîţu pe contul său de Facebook. El spune că, în luna iunie, scăderea salariilor nete plus rata inflaţiei au făcut ca salariile nete să scadă cu aproximativ 1%, iar “inflaţia este taxa pe care statul o impune asupra cetăţenilor săraci care trăiesc doar din salariu”. Florin Cîţu susţine că statul, condus de “Dragnea şi gaşca lui”, vrea ca inflaţia să fie cât mai mare pentru a reduce puterea de cumpărare şi pentru a opri supraîncălzirea economiei. “Statul, mai ales astăzi condus de Dragnea şi gaşca lui, doreşte o inflaţie cât mai mare. O inflaţie mare reduce puterea de cumpărare şi astfel frânează o economie supraîncălzită. Dar mult mai important pentru PSD, o inflaţie mare reduce valoarea banilor pe care statul îi returnează din împrumuturi şi «creşte» veniturile la buget. De aceea mesajele care vin de la Dragnea şi PSD despre inflaţie sunt: «Este ok, nu a murit nimeni de o rată a inflaţiei de 6% sau 7%. Uitaţi-vă cât era în 2007!» Acesta este modul prin care PSD vă manipulează să vă obişnuiţi cu preţuri care vor continua să crească”, a explicat Cîţu. Senatorul PNL mai explică şi că o inflaţie mare vine la pachet cu dobânzi mari, deprecierea mondei naţionale şi criză. România a înregistrat o rată anuală a inflaţiei de 4,6% în luna mai, cea mai mare din Uniunea Europeană (UE), de peste două ori mai mare decât media din cadrul UE, potrivit datelor publicate în luna iunie de Eurostat
 • Arad eyes infrastructure development
  While its priorities include the management of 70 million Euro infrastructure projects, Arad authorities have also been working on supporting local companies, according to Arad Mayor Gheorghe Falca, who attended BBWs Arad Business Roundtable 2009. In the presence of local business representatives, ...
 • Domestic leasing market shrunk severely in Q1
  Romanias leasing market posted a 73.6 per cent decline in the first half of the year compared to the same period of 2008, reaching a volume of 776.65 million Euro, according to the Financial Companies Association ALB). Automotive acquisitions generated contracts worth a total of 507.15 million...
 • Sibiu businesses complain about bureaucracy
  Although Sibiu is one of the most active regions in attracting European funds, the local business community has expressed its dissatisfaction with the difficult bureaucratic stages that companies must complete to access the funds. The effects of the economic crisis and banks tighter lending policie...
 • ROFMA develops Property Facility Management in Romania
  Functioning as a non-profit organization, ROFMA The Facility Management Romanian Association) has launched its local operations by supporting, developing and promoting property and facility management services. It has also developed collaborations with companies and international associations in it...
 • Metro supports its clients
  While in its first ten years of operations on the local market, Metro Cash amp; Carry Romania implemented a strong network expansion strategy, the German company is focusing on supporting its clients businesses this year, according to the companys Corporate Communication Department.Referring ...
 • Investors in Timisoara request support
  Representing an attractive destination for investors, the city lying on the banks of the Bega River has been an important economic center since the early 90s. While the total investments in Timis county currently amount to around 950 million USD, the business community is not only dealing with the ...
 • Korean Ambassador takes pride in his achievements
  As his mandate in Romania is coming to an end, the South Korean Ambassador, Choi Ihl-son, is pleased with his achievements in the last three years. Determined to play an important role in boosting relations between the two countries, the Ambassador has seen the consolidation of the bilateral trade, ...
 • World Bank launches new partnership strategy with Romania
  The World Bank Board of Directors has discussed a new Country Partnership Strategy CPS) with Romania, which sets the rationale and framework guiding the program of the World Bank Group in Romania for 2009-2013. According to the financial institution, the strategy sets out how the World Bank Group w...
 • Canadians seek opportunities in crisis
  As she reaches the end of her mandate in August, H.E. Marta Moszczenska, Ambassador of Canada in Romania, feels satisfied with the way bilateral relations and business ties between Romania and Canada have evolved.Ready to take on a new diplomatic assignment, in Buffalo, New York, she will be car...
 • Iasi Business Roundtable 2009
  together withBucharest Business Week continues its series of events focusing on the success stories of Romanian and foreign investors, who have...
Adauga publicatie in aceasta coloana
Adauga propriul feed RSS Adauga feed din director
Adauga propriul tau feed RSS
(exemplu: http://site.com/feed.xml)

Introduceti link-ul publicatiei si apasati adauga:

Feed-ul RSS se incarca... feed-ul rss se incarca...
Asteptam sugestiile tale!